piątek, 3 lutego 2012

nie ma to jak gorąca zupa

W takie zimne dni zupy rządzą :)
Moja propozycja na dzisiaj, to aromatyczna cebulowa z zapiekanym serem i tostami.

Cebulę smażymy na maśle i oliwie, najlepiej w garnku, w którym będzie robiona zupa, na wooolnym ogniu i należy uważać, aby cebuli ani troszkę nie przypalić!! 
Po długim i żmudnym smażeniu cebuli dodajemy troszkę tymianku i podlewamy białym winem i dalej dusimy. 
Kiedy cebula się fantastycznie rozpada dodajemy serek topiony, a następnie podlewamy bulionem - tyle żeby konsystencja była jak trzeba :) blendujemy całość, przyprawiamy solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową! Nalewamy do miseczek, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku z opcją grilla, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Podajemy np. z tostami. Smacznego! 


zupa cebulowa